LilleKrabat
# # # # # # # #

Vi har fått vår egen facebookside. Bilder, nyheter og  info legges ut der.Spør en av oss i bhg, så hjelper vi deg med å bli medlem av siden vår :-)

Informasjon

De føste dagene i barnehagen, tilvenning.
Når barna er nye i barnehagen er det viktig at foreldrene er med de første dagene. Barnet har sin egen primærkontakt som skal ta seg ekstra av barnet og foreldrene den første tiden. For barnet er det mange nye mennesker å forholde seg til. Det er derfor tryggere å kunne bli godt kjent med en av de voksne først, og heller utvide horisonten etterhvert som barnet er klar for det.

Det beregnes som regel tre dager til en gradvis tilvenning til barnehagen, men dette vil selvsagt variere fra barn til barn. Det er viktig at barnet får en gradvis atskillelse fra foreldrene og erfarer at atskillelsen også fører til gjensyn. Det er viktig at du sier i fra til barnet når du går. Det er bedre at barnet gråter fordi du går enn fordi du plutselig har forsvunnet.

Tilvenning i barnehagen skal være individuelt tilrettelagt. Men i hovedsak foregår den på følgende måte:
Dag 1: Barnet kommer sammen med en av foreldrene sine (gjerne begge), dere er her i ca 2 timer, og foreldrene er sammen med barnet hele tiden.
Dag 2: Er dere i barnehagen ca 3 timer, kanskje kan foreldrene allerede gå ut en liten tur. Barnet spiser sammen med de andre barna, men drar hjem før det eventuelt skal sove.
Dag 3: Da kan barnet ha en lengre dag, det spiser og evt. sover i barnehagen. Det avtales om foreldrene skal forlate barnet til måltidet, eller om de skal legge barnet selv. Foreldrene bør hente barnet en liten stund etter at barnet har våknet.
Deretter har barnet normale dager.

Dere inviteres til en oppstartssamtale med veileder i løpet av de første 14 dagene, for å utveksle informasjon og for å kunne snakke om hvordan den første tiden har gått.

Viktigst i denne fasen er å lytte til barnets signaler, og at vi følger tempoet som passer barnet.
Foreldrene bør undersøke om hvilke muligheter de har til permisjon for tilvenning i barnehagen.

Hva trenger barnet å ta med til barnehagen?

  • Vogn, seng eller madrass, hvis barnet skal sove i barnehagen
  • Ett sett med sengetøy
  • To sett med håndklær
  • Maleskjorte
  • Bleier
  • To sett ekstra-tøy (truse, body, strømpebukse, sokkker m.m.)
  • Regntøy, støvler
  • 3 bilder til bursdagskalender og lign.
  • Kosekassepenger. 100 kr hver 3.mnd.
  • Vannflaske, med navn
  • Sklisokker/tøfler (hvis barnet bruker det)
  • Perm, og album med bilder av barnet og familien

De voksne rolle:

  • aktive og engasjerte
  • støttende i konfliktsituasjoner, balansegang med å ordne opp selv eller få støtte av en voksen
  • lyttende og bekreftende i samtaler med barnet
  • lekende og uredd. Barnslig!!
  • grensesettende og konsekvent.
  • Vi ønsker at barnet skal utvikle respekt for sine medmennesker, og å ha toleranse for at vi er forskjellige.

    Åpningstid
    Barnehagens åpningstid er 0730-1630. Skulle dere være så uheldige å komme etter 1630 får dere en bot på 300 kr etter en muntlig advarsel.For å unngå dette er det greit å beregne 10-15 min til hentesituasjonen, for å ha tid til påkledning og utveksling av nødvendig informasjon om barnet

    Henting og levering
    Her er vi strenge, vi sender ikke med barn med noen vi ikke kjenner eller ikke har fått beskjed om. Dere må derfor gi beskjed om det er andre enn dere som henter.
    Fortell oss gjerne på morgenen hvordan barnet ditt har startet dagen(sovet dårlig o.l.) Dette hjelper oss til å forstå barnet bedre og en mulighet til å gi han/henne en best mulig fortsettelse av dagen.
    Ring før kl 0900 om dere blir forsinket, tar fri eller er syke.
    Viktig informasjon fra barnehagen finnes på utgangsdøra eller på tavla i gangen . Husk å lese før dere går hjem!

    Måltid
    Vi serverer frokost til de barna som ønsker det, og lunsj og ettermiddagsmat til alle. Vi baker brød selv og har et varmt måltid en dag i uka. Barna får melk til alle måltider og frukt/grønnsaker som barna kan forsyne seg av selv i løpet av dagen. Foreldrene trenger ikke ta med matpakke.

    Vi ser på måltidet som en viktig del av innholdet i barnehagen, Barna lærer å smake på ulik mat, si takk for maten, sende pålegg og vente på andre. Etterhvert kan barna også trene på å smøre maten sin selv.
    Barna får være med på forberedelsene til måltidene, enten vi dekker på, lager middag eller baker. Vi tilbyr også tran daglig for de som ønsker det.

    Sukkerbarna
    Vi i barnehagen er opptatt av å skape gode matvaner, og vi mener det er lettere å innarbeide dem hos en 2-åring enn en 7-åring. De venner seg fort til det søte, og at det søte smaker godt. I barnehagen vil vi tilby grove kornprodukter, lett melk, myk margarin og varierte ”sunne” påleggslag, samt frukt og grønnsaker. Vi oppfordrer også foreldrene til å tenke på hva de putter i matboksen til barna.
    Foreldrene må selv ha muligheten til å bestemme når barna skal introduseres før det søte, og derfor tilbyr vi barna sunne alternativer når vi skal kose oss/gjøre noe spesielt. Dette kan være tørket frukt,fruktsalat, frukt på trespyd og smoothies av bær og cultura.

    Fødselsdager
    Vi markerer dagen i barnehagen. Vi setter opp flagg, lager krone, skyter opp "rakketter", synger bursdagssang og lager noe godt å spise. Vi har også en party-pose/veske, hvor barna kan velge deg en liten bursdagsgave. Foreldrene trenger ikke ta med noe selv.

    Merking av tøy
    Vi annbefaler foreldrene å merke tøyet barna har på seg/med seg i barnehagen.Skriv på merkelappen eller sy/stryk på merkelapper. Vi prøver så godt vi kan å holde orden i klærne, men med 4 blå strømpebukser og 6 hvite bodyer er det ikke lett å vite hvem som er hvem..

    Klesskift
    Barnet trenger ekstra klesskift i barnehagen. Sjekk hylla med ekstratøy en gang i mellom, så er dere sikre på at barna alltid har et klesskift.

    Barnas sikkerhet
    Lukk alltid porten!! Det er viktig at dere sikrer den med kjetting/krok hver gang dere går gjennom. Ingen voksne må hoppe/klatre over gjerdet! Barna lærer av dette.
    Barnehagen har utarbeidet sine egne beredskapsplaner for ulykker m.m. Disse blir gjennomgått og evaluert hver høst på det første personalmøtet. Planene er i perm på avd. dersom dere ønsker å gjøre dere kjent med våre rutiner
    Brannøvelse gjennomføres 2 ganger i året. Hovedassistent og veileder har årlige runder i forhold til sikkerheten ute og inne.

    Sykdom
    Ved sykdom holdes barna hjemme fra barnehagen. I barnehagen er det ofte høyt tempo, og barnet får ikke den nødvendige hvile. Barnas allmentillstand er det viktigste! Men også for å unngå smitte er dette viktig, særlig ved feks vannkopper, diare, oppkast o.l.

    Taushetsplikt/politiattest
    Ansatte skriver under en erklæring om taushetsplikt. Kort fortalt går denne ut på at all informasjon mottatt i arbeidet er å regne som konfidensiell.
    Ansatte må levere politiattest ved ansettelse.
    Dette gjelder både ansatte og vikarer.

    Samarbeidsutvalget
    I følge Lov om barnehager skal alle barnehager ha et samarbeidsutvalg. Dette skal bestå av representanter fra eier, ansatte og foreldre. Veileder har møterett men ikke stemmerett.
    Utvalget bør være et forum hvor vi skal tenke kreativt for å skape det beste tilbudet til foreldre og barn som er våre brukere. Dette kan være å arrangere sosiale tilstelninger, feks sommerfest.

    Vikarliste
    Ved sykdom hos de ansatte bruker barnehagen vikarer fra egne lister i hovedsak. De gangene vi ikke klarer å skaffe vikarer har barnehagen foreldrevikarliste, hvor foreldrene rullerer om å være vikar. Veileder skal også brukes som vikar.

    Kosekassepenger
    Hver 3. mnd samler vi inn 100 kr i kosekassepenger fra hvert barn. Disse pengene skal gå til reiseugifter, solkrem, kuldekrem, fremkalling av bilder og ellers når vi skal gjøre noe ekstra gøy i barnehagen.

    Plan fadder
    Vi er planfadder for en liten jente fra India som heter Ashu. Hun er født 2. mai-06 og bor i et stenhus sammen med mamma, pappa og to støresøstre. Ashu henter vann ca 1 km unna huset der de bor, bruker offentlig toalett eller går på do ute i naturen.


     
     
     
     
    Serviceerklæringer Vedtekter
    Månedens tips Oppskrifter