Info om pandemi August 11, 2009 Aina Lie Informasjon om pandemiberedskap i barnehagene Kunnskapsdepartementet samarbeider med helsemyndigheter for å redusere smittefare og håndtere eventuelle utbrudd av influensa A. Det er helsemyndighetene som besitter fagkunnskap om smittsomme sykdommer. Kunnskapsdepartementet henviser derfor til nettstedet om pandemisk influensa i Norge, www.pandemi.no som Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har opprettet. Nettsiden gir løpende informasjon til befolkningen og helsetjenesten om influensa A. Kunnskapsdepartementet vil i dette brevet videreformidle følgende oppdaterte råd fra helsemyndighetene: Helsemyndighetenes råd som gjelder barn i barnehage Helsemyndighetene anbefaler at barn kan være i barnehage som vanlig, slik situasjonen er nå. Dette gjelder også barn som tilhører en risikogruppe. Det er viktig at både foreldre og ansatte i barnehagen sørger for å ha gode rutiner for hoste- og håndhygiene for å begrense smitten av ny influensa A (H1N1). Syke barn skal holdes hjemme fra barnehagen i minimum sju dager. Har du barn i barnehage er det viktig at du følger de rådene som gis av helsetjenesten lokalt og av helsemyndighetene for å forebygge smittespredning av den nye influensaen. Som foreldre kan dere bidra til å begrense smitte. Ved influensa, hold barnet hjemme i sju dager De som blir syke med mulig ny influensa A (H1N1) skal holde seg hjemme. Personer med den nye influensa er smittebærende i omtrent sju dager etter at de fikk de første symptomene. Influensasyke skal derfor holde seg hjemme i sju dager fra første sykdomsdag. Begrense smitte · Bruk engangs papirlommetørklær foran munnen for å beskytte andre når du hoster eller nyser. Kast papirlommetørkleet etter bruk. · Host eller nys i albuekroken hvis du ikke har papirlommetørkle tilgjengelig. · Vask hendene grundig og ofte, spesielt når du har vært ute og før du spiser. Bruk alkoholholdig middel hvis vann og såpe ikke er tilgjengelig. · Se mer om hygieniske forholdsregler www.pandemi.no Ved utbrudd av influensa Influensasyke barn skal sendes hjem fra barnehagen. Influensasyke barn skal holdes hjemme i minimum sju dager.
Barn og unge i risikogrupper Ved utbrudd av smitte i barnehagen skal barn som tilhører risikogrupper få tilbud om Tamiflu som forebyggende behandling.
· Situasjon med spredte enkelttilfeller i en barnehage: Dersom barnet har vært i nær kontakt av noe varighet med en influensasyk med symptomer, skal Tamiflu tilbys som forebyggende behandling. I slike situasjoner kan barnet fortsatt gå i barnehagen. · Situasjon med større utbrudd og vedvarende smitte i barnehagen: Ved et slikt tilfelle, avhengig av eksponeringsfaren og barnets helseforhold, bør foreldrene også vurdere sammen med fastlegen/spesialist om barnet bør holdes borte fra barnehagen i en periode inntil spredningen i skolen er redusert eller barnet er vaksinert. Alternativt kan også kommunens smittevernlege gjøre en slik vurdering.
Hvem er i risikogruppen Voksne og barn med følgende tilstander kan få mer alvorlig sykdom som følge av influensaen: · Kronisk luftveissykdommer · Nedsatt lungekapasitet · Hjerte-karsykdommer · Nedsatt forsvar mot infeksjoner · Diabetes type 1 og type 2 · Kronisk nyresvikt · Alvorlig nevrologisk sykdom
Også gravide kan være mer utsatt.
Tilhører barnet ditt noen av disse gruppene er det viktig at du kontakter lege: · hvis barnet får symptomer, · hvis noen barnet bor sammen med blir syk eller · hvis du vet at barnet har vært utsatt for smitte.
Følg med på www.pandemi.no. Etter hvert som situasjonen utvikler seg kan det komme nye råd. I det utfordrende arbeidet ansatte i barnehagene har med å håndtere utviklingen av influensa A, er det også viktig å berolige bekymrede foreldre og å ha gode samtaler med barna. Kunnskapsdepartementet viser i den forbindelse til at Utdanningsdirektoratet har publisert krisepedagogiske råd til ansatte og råd til foreldre når barn blir redde. Disse rådene finnes på http://www.utdanningsdirektoratet.no/Artikler/Pandemi-og-skolestart Med hilsen Dag Thomas Gisholt (e.f.) Ekspedisjonssjef Bente Aronsen seniorrådgiver Kopi: Fylkesmennene Alle landets kommuner
|